Za sva pitanja možete nas kontaktirati na: +381 63 874 97 32
Welcome visitor you can log in or create an account

Italijanske ženske čarape i veš

Kako se prave ženske čarape

Ženske čarape (hulahopke), se najčešće prave od najlonskih , tj. sintetičkih vlakana. Najrasporstranjeniji je “Najlon 6,6” i sastoji se od adipinske kiseline, organske kiseline i heksametilendiamina. Od toga se formira plastična masa za predivo (čarape su plastične !?!).

 

Pravljenje Prediva za hulahopke

Predivo se pravi u procesu koji se popularno zove “topljenje vrtenjem”. Sve gore navedene hemijske komponente su formirane u plastične grudvice iz kojih se pod pritiskom i visokom temperaturom pravi predivno za ženske čarape.

Sada već tečna masa se izgurava kroz neku vrstu tuša koji se okreće oko svoje ose, i u zavisnosti od broja rupica i predivo može biti deblje, tanje, jače slabije itd.

Pletenje ženske čarape

Pletenje ženskih čarapa se vrši uz pomoć najmanje dva prediva. Pletenje se obavlja na velikim mašinama koje koriste i do 500 igala kroz koje prolazi predivo za čarape. U proseku jedne ženske čarape se ispletu za 90 sekundi.

Pravljenje šava na čarapi

Čarape na prstima su otvorene kada se završi pletenje. Pravljenje šava na kraju je potpuno atuomatizovan proces.

Bojenje čarapa

Sve čarape su posle pletenja jedne iste boje. Posle ovih procesa, sledi bojenje gotovih čarapa u neke od 100 nijansi.

Formiranje oblika ženske čarape

Ovo se nakada radi i pre bojenja, a nekada se i ne radi. Oblikovanje se vrši tako što se čarape stavljaju na kalup ženske noge i zagrevaju, kako bi dobile željeni oblik. Ovaj proces se radi kod skupljih hulahopki. Jeftinije varijante dolaze u svom “prirodnom” stanju, tj. bez oblikovanja.

Kupaći kostimi

Italijanski veš

Gde se nalazimo

Novi SadKula

Pratite nas